Boli autoimune

Alte boli ale sistemului imun

In afara de alergii, exista si alte disfunctii ale sistemului imun: imunodeficiente si boli autoimune.

Imunodeficientele sunt stari in care organismului ii este afectata capacitatea de aparare fata de infectii sau celuele canceroase.
Cauzele imunodeficientelor secundare pot fi: varste extreme, infectia HIV sau deficite nutritionale severe.

Exista si imunodeficientele primare, cu aparitia la varste mici, dar uneori chiar si la varsta adulta! Imunodeficientele primare sunt considerate boli rare genetice.

Cum imunitatea este alcatuita din mai multe componente, fiecare din acestea pot avea un defect calitativ ori cantitativ, cu consecinte mai mult sau mai putin specifice.
Astfel, pot aparea deficite ale dezvoltarii ori functiei celulelor (fagocitelor, celulelor B sau T) sau ale unor proteine cu rol imun, numite complement.
Daca celulele B sunt deficiente, ele nu vor produce anticorpi si vor aparea infectii piogenice cu germeni patogeni extracelulari, dezvoltand un imunodeficit umoral.
Trebuie sa va prezentati la medic atunci cand apar infectii persistente/recurente, necesar de 4 sau mai multe cure de antibiotice intr-un an sau cure prelungite cu antibiotice, infectii severe, reactii postvaccinale severe, angioedem, doua sau mai multe pneumonii confirmate radiologic in decurs de 3 ani, prezenta in familie a unei persoane cu deficit imun, intarzieri ale cresterii.

Bolile autoimune sunt boli in care sistemul imunitar se lupta cu structurile proprii ale organismului. Dezvoltarea lor depinde de un dezechilibru aparut intre factorii patogenici generati de celule T si B autoreactive si de factorii reglatori care controleaza in mod normal raspunsul imun.
Unele boli autoimune sunt mai frecvente (diabet zaharat tip I, psoriazis, tiroidita autoimuna), altele mai rare( lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, scleroza multipla, dermatomiozita).

Sunte descrise mai mult de 80 de boli autoimune.
Diagnosticul este clinic si paraclinic (anamneza, examen obiectiv, investigatii de laborator, imagistica, biopsii, etc.)
Tratamentul variaza mult in functie de tipul de boala si de severitatea acesteia.

Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?

PROGRAMEAZĂ-TE

Pentru o diagnosticare și un tratament corect!