Ce este imunitatea?
Imunitatea este definita ca fiind rezistenta la boli, in special la boli infectioase.
Raspunsul imun este o reactie a organismului, rezultata din activitatea unor celule, tesuturi si molecule, care reactioneaza ca raspuns la factori infectiosi.
Functia normala a sistemului imun este sa previna si/sau sa eradicheze infectiile deja instalate.
Importanta imunitatii se observa usor la indivizii la care aceasta functie este alterata. In aceste cazuri, pacientii sufera de infectii severe, chiar amenintatoare de viata, care au pornit initial de la infectii minore, banale. Importanta imunitatii a fost inca o data recunoscuta cand s-au vazut efectele infectiei cu HIV si aparitia SIDA, dar si la persoanele la care este afectata bariera naturala fizica de aparare (piele si mucoase).
Imunitatea nu este importanta doar in infectii, ci si in apararea antitumorala si in aparitia alergiilor si a bolilor autoimune.
De ce scade imunitatea?
Exista copii care se nasc cu un deficit imunitar sau care il manifesta in cursul copilariei si care este bine sa fie descoperit si monitorizat, pentru ca unele tulburari de imunitate predispun la dezvoltarea de alergii si boli autoimune.
La cei care nu se nasc cu tulburari de imunitate, aceasta poate sa apara in anumite conditii de stres sau dupa boli infectioase grave sau care „vlaguiesc” organismul- cum este de exemplu varicela.
Alte cauze de scadere a apararii organismului impotriva infectiilor sunt: lipsa de miscare, fumatul, excesul de greutate, oboseala excesiva si lipsa somnului suficient, netratarea problemelor de sanatate, consumul de zahar artificial, consum scazut de apa, consum crescut de alcool, imunodeficiente secundare (secundare altor boli- de ex in diabet), expunere crescuta la agenti infectiosi (profesii prin care se vine in contact cu oameni bolnavi), unele medicamente, igiena insuficienta- spalatul frecvent al mainilor scade riscul de a contacta boli infectioase.
Populatia la risc este si cea cu varste extreme- copii mici sau persoanele varstnice.
Cum stiu ca imunitatea mea/a copilului meu, este scazuta?
Persoanele care au mereu infectii- mai mult de 2-3 episoade/an- respiratorii, in sfera ORL (nas, gat, urechi), de piele, gastro-intestinale (enterocolite- diaree, varsaturi) sau genito-urinare (infectii urinare) este bine sa consulte medicul imunolog pentru investigatii si tratament de specialitate. Tot in acest caz trebuie verificata prezenta alergie, pentru ca netratarea unei alergii faciliteaza contactarea si dezvoltarea infectiilor.
Cum ne creștem imunitatea?
Rezistenta la infectii putem sa o crestem printr-un stil de viata sanatos, cu respectarea orarului de munca, odihna activa si somn, miscare suficienta, hidratare corespunzatoare, dar si printr-o alimentatie corecta si completa.
Consumul crescut de alimente proaspete ajuta organismul sa faca fata usor germenilor invadatori- mai ales fructe, legume si oleaginoase, in stare cruda .
Vedetele in fortifierea sistemului imunitar sunt: usturoiul, ceapa, citricele, morcovii, nucile, mierea, polenul crud, ciupercile, patrunjelul, semintele de dovleac, ginsengul s.a.m.d. Acestea pot fi consumate, preferabil, ca atare, chiar in stare cruda unde se poate, dar au beneficii si sub forma de suplimente alimentare (extracte, tincturi, siropuri, comprimate, capsule, pudre, etc).
Atentie! Persoanele alergice la anumite polenuri pot sa prezinte umflatura de buze, de limba, crampe abdominale sau chiar sufocare la ingestia alimentelor cross-reactive. Intrebati medicul alergolog despre aceste riscuri!
Probioticele si prebioticele sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra florei intestinale, insa nu toate tipurile de ingrediente/ sunt la fel de eficiente.
Printre plantele care se spune ca ar ajuta imunitatea sunt: echinaceea, ginsengul, arnic, macesul, s.a.
Se mai gasesc si sub forma de medicamente anumite lizate bacteriene sau ribozomi (parti de bacterii bine cunoscute si standardizate ca si concentratie si continut), care au proprietati imunostimulatoare.
Cresterea imunitatii pentru toti?
Pentru cei care aparent sunt sanatosi si fara probleme nu e necesara imunostimularea medicamentoasa/ prin suplimente, decat un stil de viata cat mai sanatos si echilibrat.
Persoanele alergice sau cele cu boli autoimune sau cu componenta autoimuna (de exemplu: tiroidita Hashimoto, poliartrita reumatoida, lupus eritematos, sclerodermie, dermatomiozita, spondilita anchilozanta) este indicat sa nu isi administreze din proprie initiativa imunostimulatoare, pentru ca unele pot sa le agraveze alergia sau boala autoimuna, mai bine sa ceara sfatul medicului alergolog- imunolog.
Tu știi la ce ești alergic și ce tratament să iei?
Pentru o diagnosticare și un tratament corect!